WaFin tarina

WaFin historiaa

WaF sai alkunsa jo vuonna 2020, kun se avasi ovensa kansainvälisellä kauppa-alustalla Etsyssä. Etsy on suunnattu pienyrittäjille, jotka myyvät käsityönä valmistettuja tuotteita sekä vintagetuotteita. Alussa WaF myi käsin poimittuja loitsuyrttejä sekä käsin valmistettuja kristallikoruja, kynttilöitä ja loitsupulloja. Koska Etsy ei ole kovin tunnettu Suomessa, koostui asiakaskunta tällöin lähinnä ulkomaalaisista asiakkaista. Näin ollen WaFin kauppa, somesisällöt sekä yrityksen nimi olivat englanniksi.

Vuonna 2022 WaF siirtyi Shopifyyn ja päätyi myymään tuotteita vain suomalaisille asiakkaille. Tällöin kaupan sivut ja somesisältö muuttuivat myös suomenkielisiksi, mutta yrityksen alkuperäinen nimi on edelleen käytössä.

Kaupan nimi "Witches and Familiars" (noidat ja familiaarit) syntyi siitä, että kaupan oli tarkoitus yhdistää noituustuotteet ja lemmikkijyrsijöille (eli noitien apuolennoille, familiaareille) sopivat tuotteet (kuten Suomen luonnosta poimitut yrtit). Tämä ajatus jäi kuitenkin taka-alalle, ja nykyään valikoimiin kuuluu erilaisia kristalleja ja noituustarvikkeita.

kristallikauppa | kivikauppa | noitakauppa | korukauppa | kynttiläkauppa | suitsukekauppa | tarot-kortit | oraakkelikortit

WaFin synty

Ajatus WaFin kaltaisesta kaupasta syntyi noin viisitoista vuotta sitten. Olin lapsuudesta saakka kokenut syvää yhteyttä luontoon ja itsenäisesti opiskellut paitsi kivien ja kristallien ominaisuuksia, myös muita noituuteen ja henkisyyteen liittyviä asioita sekä uskontoja ja uskomusperinteitä itsessään. Niinpä myös kristallien, tarot- ja oraakkelikorttien, riimujen ja muiden vastaavien tarvikkeiden keräily alkoi kiinnostaa entisestään vuosien karttuessa.

Kun sitten aloin tutkimaan suomalaisten kauppojen valikoimaa, ymmärsin nopeasti, ettei Suomessa ollut vielä siihen aikaan oikeastaan yhtäkään varsinaista noita- tai kristallikauppaa; kaikissa myytiin sekalaisesti myös muihin uskomuksiin, suljettuihin perinteisiin, uskontoihin ja kulttuureihin liittyviä tuotteita, kuten palo santoa, valkosalviaa, unisieppareita, enkelitavaroita, kiinalaisia lohikäärmeitä ja buddha-patsaita. En kokenut näitä yhtään omaksi jutuksi ja mielessäni toivoin, että Suomeen ilmestyisi vielä joskus kauppa, joka olisi erikoistunut nimenomaan noidille ja kristalliharrastajille suunnattuihin tuotteisiin ja olisi niihin myös aidosti perehtynytkin.

Vuodet vierivät ja jatkoin itsenäistä opiskelua mm. kristalleihin ja noituuteen liittyen. Lopulta päädyin yliopistoon opiskelemaan uskontotiedettä ja folkloristiikkaa valmistuen filosofian maisteriksi. Vuosien itsenäisen opiskelun lisäksi minulta löytyy siis myös ihan oikea tutkintokin mm. noituuden, shamanismin, magian, henkisyyden ja kansanperinteiden tutkimisesta.

Kotimainen kristallikorujen verkkokauppa | Suomalainen kivikorujen nettikauppa | Kivet, kristallit ja korut verkosta

WaFin tavoite

Koska tämän tutkinnon ja itseopiskelun lisäksi olen vuosia kartuttanut kokemusta myös sosiaalisen median, markkinoinnin, nettisivujen luomisen ja ylläpitämisen, kirjoittamisen, kuvaamisen, editoimisen ja muiden vastaavien asioiden parissa, tuntui luonnolliselta askeleelta siirtyä yrittäjyyteen yhdistäen nämä kaikki taidot yhdeksi kokonaisuudeksi: noituuden verkkokaupaksi.

Tässä sitä siis ollaan – yhden hengen pienyrittäjänä unelmatyössä, joka tuntuu todelliselta kutsumukseltani. Unelmatyössä, jossa voin hyödyntää vuosikymmenien aikana kartuttamaani tietotaitoa ja kokemusta ja jakaa sitä muille. Unelmatyössä, jossa saan ideoida ja luoda sisältöä itse ja mikä tärkeintä: myydä vain sellaisia tuotteita, jotka koen aidosti hyödyllisiksi ja joita voisin kuvitella käyttäväni myös itse.

Tavoitteeni on olla raikas, nykyaikainen ja uudistushaluinen tuulahdus tällä alalla. Niin, että eettisyyteen, ympäristöystävällisyyteen, turvallisuuteen, tietoisuuteen ja kulttuurilliseen omimiseen kiinnitettäisiin tulevaisuudessakin enemmän huomiota. Niin, että uskomusten ja kansanperinteiden rinnalle tuodaan myös oikeaa tutkittua tietoa esimerkiksi kristallien geologisista ominaisuuksista. Niin, että ymmärretään, etteivät uskomukset ja tiede ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä asioita, jotka tekevät noituudesta ja henkisyydestä entistä turvallisempaa ja vastuullisempaa. Niin, että perinteitä ja noitien historiaa kunnioitettaisiin samalla tehden tilaa uudelle noitien sukupolvelle ja uusille tavoille harjoittaa noituutta. Niin, että jokainen noituudesta, henkisyydestä tai kristalleista kiinnostunut löytäisi oman polkunsa ja voisi kulkea sitä turvallisesti ja luottavaisin mielin. 

Niin, että jokainen WaFin asiakas kokisi olonsa tervetulleeksi ja saisi asiantuntevaa apua esimerkiksi kristalliharrastuksessaan tai noituuden polullaan – olipa sitten jo pidemmällä tai vasta ihan matkansa alussa.

Kristallit, kivet, mineraalit | Voimakivet, energiakivet, horoskooppikivet | Kristallitornit ja kivikaiverrukset

WaFin maskotti

WaFin maskottina toimii logossa näkyvä valkoinen pupu, joka on nimetty Kanervaksi. Maskotin nimi, väri ja laji ei suinkaan ole sattumaa, vaan niillä kaikilla on oma merkityksensä. Olen mielessäni nähnyt valkoisen pupun WaFin symbolina jo alusta asti, mutta nykyinen logo saatiin käyttöön vasta kesällä 2023. Se on erään pienyrittäjänä toimivan taiteilijan käsialaa, ja vaikka annoin hänelle melko vapaat kädet logon suunnittelun suhteen, tuli siitä juuri sellainen, kuin olin mielessäni nähnyt, ellei jopa parempikin.

Kanit symboloivat pääasiassa hedelmällisyyttä, vaurautta ja hyvää onnea, mutta sen lisäksi ne nähdään myös toivon, lempeyden ja uusien alkujen symbolina. Unessa kanin näkeminen viittaa usein onneen, menestykseen, vaurauteen ja hedelmällisyyteen. Oikeassa elämässä nähty kani viittaa usein hyvään tuuriin ja onneen.

Valkoinen väri symboloi puhtautta, onnea, viattomuutta, avoimuutta, selkeyttä, tasapainoa ja täydellisyyttä. Se nähdään myös uusien alkujen ja toivon värinä. Näin se sopiikin täydellisesti yhteen kanin symboliikan kanssa.

Kanerva on hyvin yleinen kasvi, jota kasvaa paitsi Suomessa, myös muualla Euroopassa ja jonkun verran myös muualla maailmassa, kuten Pohjois-Amerikassa. Kanervaa on käytetty hyvin monenlaisiin tarkoituksiin, kuten juomien ja ruokien valmistamiseen ja maustamiseen, väriaineena, esineiden ja asioiden rakennusmateriaalina sekä puhdistavana ja antiseptisenä rohdoksena. Kanervan metafyysisiin eli uskomuksiin perustuviin ominaisuuksiin taas kuuluu suojelu, hyvä onni, puhdistaminen, itsenäisyys, kauneus, tasapaino, parantaminen, toiveiden toteutuminen ja uudet alut.

Kanerva sopii nimenä hyvin yhteen myös Minervan kanssa. Minerva on nimi, jota käytän itsestäni WaFin omistajana. Minerva tunnetaan myös antiikin roomalaisten jumalattarena, joka symboloi viisautta, tietoa ja oikeutta.

Kaikki nämä kolme omanlaistaan symbolia kietoutuvat yhdeksi ehjäksi kokonaisuudeksi WaFin logossa: kani, kanerva ja valkoinen väri. Näin ne ilmentävät paitsi yritykselle, myös sen asiakkaille näitä ominaisuuksia: onnea, vaurautta, menestystä, kauneutta, selkeyttä ja tasapainoa.

Minerva & Kanerva

Noituuden, henkisyyden ja hyvinvoinnin verkkokauppa | Kotimainen kristallikauppa netissä | Korut, kynttilät, tarot-kortit, suitsukkeet, kristallit ja kivet
Takaisin blogiin