Kristallien lataaminen ja puhdistaminen

Tiesitkö, että kristalleja voi myös ladata ja puhdistaa? Eri tapoja on monia, mutta tärkeintä on muistaa turvallisuus – kaikkia kristalleja kun ei voi ladata tai puhdistaa ihan miten tahansa. Väärän tavan käyttäminen voi pahimmillaan johtaa kristallin rikkoutumiseen sekä moniin muihinkin ongelmiin.

Kristallien lataaminen ja puhdistaminen aloittelijalle

Mitä tarkoittaa kristallien lataaminen?
Kristallien lataamisella voidaan tarkoittaa muutamia eri asioita. Sitä voidaan käyttää synonyymina puhdistukselle, jolloin kristalli ladataan täyteen puhdasta energiaa, jotta se olisi käyttövalmis esimerkiksi uudelle omistajalleen. Lataamisella voidaan tarkoittaa myös esimerkiksi auringonvalon tai kuunvalon "lataamista" kiveen päivän tai yön aikana. Näiden uskotaan sekä puhdistavan että vahvistavan kiven voimia. Osa voi myös ajatella, että kiveen latautuu näin myös aurinkoon ja kuuhun liitettäviä voimia ja ominaisuuksia, kuten feminiinistä jumalattaren energiaa kuusta.

Kaikkein yleisin määritelmä kristallien lataamiselle on kuitenkin oman intention asettaminen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että annat itse tietyn merkityksen kristallille, miten sen tulisi sinua palvella. Voit luoda tähän omat tapasi, loitsusi ja rituaalisi, mutta yksinkertaisimmillaan voit pitää kristallia kädessä samalla ääneen kuiskaten tai mielessä miettien, mitä haluat kyseisen kristallin tekevän.

⭐ Esimerkkejä
"Tämä ruusukvartsi tuo esiin kykyni rakastaa itseäni sellaisena kuin olen."
"Tämä vuorikristalli tulee vahvistamaan muiden kristallieni ominaisuuksia."
"Howliitti, auta minua nukkumaan levollisesti ja näkemään kauniita unia."
"Ametisti, anna minulle rauhallisempia päiviä ilman jatkuvaa stressiä."

Mitä tarkoittaa kristallien puhdistaminen?
Kristallien puhdistamisella tarkoitetaan yleensä kristallien energioiden puhdistamista. Monet uskovat, että kristalleihin voi tarttua erilaisia energioita esimerkiksi loitsuista, rituaaleista, säilytyspaikoista tai muista ihmisistä ja esineistä. Yleisintä on puhdistaa kristalli heti kun kristalli on ostettu tai saatu kaupasta tai toiselta ihmiseltä. Tällöin kristalli pääsee aloittamaan "puhtaalta pöydältä" ilman vanhoja mukaan tarttuneita energioita, jotka voisivat vaikuttaa sen toimintaan tai tuoda näitä vanhoja energioita uuteen kotiin ja uudelle omistajalle.

Puhdistamiseen voi panostaa juuri niin paljon kuin itse haluaa, sen ei tarvitse olla monimutkaista tai pitkään kestävää. Esimerkiksi juoksevan veden alla huuhdeltu kristalli on puhdistettu sekunneissa ja yön yli kuunvaloon jätetty kristalli on aamulla ladattu, puhdistettu ja käyttövalmis.

Huomioitavaa
Kristallien lataaminen ja puhdistaminen ovat uskomuksiin perustuvia asioita. Sinun ei tarvitse ladata tai puhdistaa kristalleja, mikäli se ei tunnu omalta jutulta tai mikäli et ylipäätään usko kristallien metafyysisiin eli maagisiin ominaisuuksiin. Kaikki voivat keräillä ja käyttää kristalleja haluamallaan tavalla (turvallisuus huomioiden) huolimatta siitä, mihin uskoo tai ei usko.

Kuinka puhdistaa kivet ja kristallit ja ladata ne käyttövalmiiksi

Yleisimmät tavat ladata ja puhdistaa kristalleja
Mikäli haluat ladata tai puhdistaa kristalleja, tarkista aina jokaisen kristallin osalta erikseen, mitkä tavat sille sopivat. Googlettelun lisäksi löydät myös WaFin sivuilta jokaisen kristallin tuotekuvauksesta hoito-ohjeet, joihin on listattu, kestääkö kyseinen kristalli vettä, auringonvaloa tai naarmutusta. Kaikkein helpointa ja turvallisinta on kuitenkin käyttää vain sellaisia tapoja, jotka sopivat kaikille kristalleille.

Auringonvalo
Aseta kristalli auringonvaloon, jo muutama minuutti riittää. Kristallin ei tarvitse olla suorassa auringonvalossa, vaan pilvisempikin sää tai ilta-aurinko riittää. Kristallia ei ole pakko jättää ulos, vaan sen voi asettaa myös sisätiloissa aurinkoiseen paikkaan, kuten pöydälle tai ikkunalaudalle. Kristallia ei kannata pitää auringonvalossa kovin pitkään, varsinkaan päiväkausia tai useampaa tuntia kerrallaan. Pitkä altistus valolle ja lämmölle voi saada kristallin värit haalistumaan ja tehdä kristalliin halkeamia tai halkaista sen kokonaan. Osa kristalleista kestää auringonvaloa paremmin kuin toiset.

Värien haalistumisen ja halkeamisen lisäksi osa kristalleista voi reagoida lämpöön ja valoon vielä rajummin. Esimerkiksi sinooperi sisältää elohopeaa, joten kuumentuessaan se voi vapauttaa myrkkyjä. Vivianiitti taas on hyvin hauras kristalli, jonka upeat sinivihreät sävyt tummuvat kirkkaassa valossa niin, että se voi muuttua täysin mustaksi.

⭐ Esimerkkejä
❤️ Ei kestä auringonvaloa: ametisti, ruusukvartsi
💚 Kestää auringonvaloa: tiikerinsilmä, punainen jaspis

Kuunvalo
Aseta kristalli kuunvaloon, jo muutama minuutti riittää. Kristallin ei tarvitse olla suorassa kuunvalossa, vaan pilvisempikin sää riittää. Kristallia ei ole pakko jättää ulos, vaan sen voi asettaa myös sisätiloissa paikkaan, johon kuunvalo osuu, kuten pöydälle tai ikkunalaudalle. Kuunvalo on turvallinen tapa kaikille kristalleille, mutta huomioithan sään kosteuden ja kylmyyden, mikäli aiot jättää kristallin ulos. Kristalli voi haljeta tai saada muita vaurioita ollessaan liian kosteassa tai kylmässä ympäristössä (esim. talvipakkaset tai kaatosade).

Kristallien lataaminen auringonvalossa tai täydenkuun energioissa

Vesi
Kristalleja voi puhdistaa vedellä ja sen lisäksi vettä voi myös ladata kristalleilla eri käyttötarkoituksiin. Kristalleja voi pitää puhdistumassa seisovassa vedessä muutaman tunnin tai huuhdella nopeasti juoksevan veden alla. Kaikki kristallit eivät kestä vettä, joten tämä tapa ei sovellu kaikille. Osa kristalleista voi menettää kiiltonsa jo nopean huuhtelun jälkeen ja osa taas voi sulaa tai haurastua pidemmän vedessä hautumisen jälkeen. Haurastuessaan kristalli voi ennen pitkää haljeta kokonaan. Osa kristalleista sisältää myös myrkyllisiä aineita, jotka voivat reagoida ikävästi ollessaan veden kanssa kosketuksissa ja näin aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi kodin putkistolle, jos tällaisen veden kaataa viemäristä alas. Veden tulisi aina olla viileää tai kädenlämpöistä, sillä kuuma vesi aiheuttaa nopeammin ja helpommin vaurioita.

Monet lataavat vettä myös kristalleilla ja käyttää tätä vettä esimerkiksi kasvien kasteluvetenä, rituaaleissa tai loitsupulloissa. Osa käyttää kristalleilla ladattua vettä myös kauneudenhoidossa ja ruuanlaitossa, mutta tällöin tulee huomioida turvallisuus. Kun haluat ladata vettä sisäisesti nautittavaksi tai iholle käytettäväksi, älä laita kristalleja suoraan veteen. Laita ne omaan vesitiiviiseen astiaan, jonka voit upottaa veteen tai pitää veden vieressä. Näin voit käyttää myös sellaisia kristalleja, jotka eivät muuten kestäisi vettä ja mikä tärkeintä – et tule vahingossakaan nauttineeksi vettä, johon on voinut liueta eri aineita eri kristalleista.

⭐ Esimerkkejä
❤️ Sulaa vedessä: Himalajan vuorisuola, seleniitti, satiinisälpä
🖤 Myrkyllinen veden kanssa: malakiitti, pyriitti
💚 Kestää vettä: jaspikset ja akaatit

Witches and Familiars kotimainen kivikauppa netissä | eettiset kristallit ja kivet

Suola
Suola on veden ja auringonvalon lisäksi yksi suosituimmista tavoista ladata ja puhdistaa kristalleja. Suolapuhdistuksessa kristallit asetetaan suolaa sisältävään kulhoon joko suolan pinnalle tai kokonaan suolaan upotettuna. Kristalleja voi pitää "suolakylvyssä" muutaman tunnin tai kokonaisen vuorokauden. Tämän jälkeen kristallit on hyvä puhdistaa pyyhkimällä paperiin tai pyyhkeeseen tai huuhtelemalla veden kanssa. Suolana käytetään yleensä Himalajan vuorisuolaa tai merisuolaa, mutta myös tavallinen pöytäsuola käy hyvin. Uskomusten mukaan suola imee kristallien negatiiviset energiat itseensä, jonka vuoksi se tulisi säännöllisesti vaihtaa uuteen jokaisen puhdistuskerran jälkeen.

Suola ei sovellu kaikille kristalleille, sillä se voi naarmuttaa tai syövyttää kristallin pintaa. Jos suolan huuhtelee lopuksi pois vedellä, suola, vesi ja kristalli reagoivat keskenään aiheuttaen vielä enemmän vaurioita kristallille ja kristallista riippuen myös kodin putkistolle, jos tällaisen veden kaataa viemäristä alas. Suola voi reagoida ikävästi myös astian kanssa, jossa sitä säilytetään. Metallin, muovin ja puun sijaan kannattaakin suosia lasista tai keraamista astiaa suolalle.

⭐ Esimerkkejä
❤️ Ei kestä suolaa: fluoriitti, rodoniitti, malakiitti
💚 Kestää suolaa: unakiitti, vihreä aventuriini, ruusukvartsi

Suolavesi
Suolavesi on kaikkein tuhoisin tapa puhdistaa ja ladata kristalleja. Sen lisäksi, että suola, vesi ja kristallit reagoivat keskenään syövyttäen kristallia ja jopa halkaisten tai sulattaen sen kokonaan, se voi aiheuttaa tuhoa myös kodin putkistolle, mikäli tällaisen veden kaataa viemäristä alas. Lähtökohtaisesti vain kovimmat kristallit (Mohsin kovuusasteikolla yli 6.5, esim. kvartsit, akaatit ja jaspikset) kestävät suolavettä ja tällöinkin tulee huomioida, ettei kristallissa ole koloja, naarmuja tai muita kulumisen jälkiä tai huokoista pintaa, johon suolavesi voi päästä vaikuttamaan tuhoisasti. Suolavesi voi reagoida ikävästi myös astian kanssa, jossa sitä säilytetään. Metallin, muovin ja puun sijaan kannattaakin suosia lasista tai keraamista astiaa suolavedelle.

Kristallit, kivet ja mineraalit keräilijöille ja harrastajille

Lumi
Kun kristalleja puhdistetaan tai ladataan lumen kanssa, tulee ottaa huomioon samat asiat kuin veden kanssa puhdistaessa. Lisäksi tulee huomioida sääolosuhteet, sillä kylmyys voi saada kristallit halkeamaan varsinkin, jos ne jättää yön yli tai edes muutamaksi tunniksi koviin talvipakkasiin.

Maahan hautaaminen
Kristallin voi haudata maahan esimerkiksi multaan tai hiekkaan. Näin se puhdistuu ja lataa itseensä maan energiaa. Kristallin voi haudata esimerkiksi muutamaksi tunniksi, vuorokaudeksi tai pidemmäksikin aikaa. Mikäli sopivaa paikkaa ei löydy, voi kristallin haudata myös esimerkiksi kukkaruukkuun. Kaikki kristallit eivät kuitenkaan kestä mullan, hiekan, kosteuden tai lämpötilan vaihteluita, joten tämä tapa ei sovellu kaikille kristalleille. Lähtökohtaisesti kovimmat kristallit, kuten kvartsit, jaspikset ja akaatit selviytyvät tästä tavasta hyvin.

Kristallien puhdistaminen vedessä, suolassa, kuunvalossa tai suitsukkeen savussa

Seleniitti
Seleniitti (=satiinisälpä) on yksi tunnetuimmista puhdistamisen ja lataamisen muodoista niin kristalleille kuin muillekin rituaalivälineille ja oheistarvikkeille. Voit laittaa kristallit latautumaan seleniitin viereen tai päälle riippuen siitä, millaisen palan seleniittiä omistat. Seleniittiä myydään usein raakatikkuina, kulhoina ja levyinä, jolloin niiden päälle on helppo asettaa useampikin kristalli kerralla. Kristalleja voi myös säilyttää pysyvästi seleniitin päällä esimerkiksi sisustuselementtinä. Seleniitin avulla puhdistaminen ja lataaminen on turvallinen tapa kaikille kristalleille.

Akaattilevy
Akaattilevy toimii seleniitin tapaan, joten se on helppo ja turvallinen tapa kaikille kristalleille. Akaattilevyjä löytyy eri kokoisina ja värisinä, myös ihmisen värjääminä kirkkaina väreinä. Levyjen lisäksi voit hyödyntää myös akaattigeodeja, joiden sisään tai viereen voi asettaa kristallit latautumaan ja puhdistumaan.

Kuinka kristalleja ja kiviä ladataan tai puhdistetaan? Vinkit aloittelevalle kristalliharrastajalle

Äänimalja
Äänimaljojen ja kristallimaljojen käyttö on yleistynyt viime vuosina runsaasti myös länsimaissa. Niitä käytetään pääasiassa rentoutumiseen ja meditointiin, mutta ne toimivat loistavasti myös kristallien ja muiden esineiden sekä tilojen puhdistamiseen ja tietylle taajuudelle virittymiseen. Tämä on kaikille kristalleille sopiva tapa ja se on erityisen kätevä myös silloin, kun puhdistetaan tai ladataan paljon kristalleja kerralla, eikä niitä halua ottaa erikseen esille omista säilytyspaikoistaan. Äänimaljaa voi soittaa siinä huoneessa, jossa kristalleja säilytetään. Vaihtoehtoisesti tiettyjä nuotteja ja taajuuksia voi halutessaan soittaa vain tietyille kristalleille.

Äänitaajuudet
Äänitaajuuksien käyttö on turvallista kaikille kristalleille ja se on erityisen kätevä tapa silloin, kun halutaan ladata tai puhdistaa paljon kristalleja kerralla. Vaihtoehtoisesti voit myös ladata tiettyjä taajuuksia tiettyihin kristalleihin halutessasi. Erilaisia valmiita äänitaajuuksia löytyy esimerkiksi Youtubesta ja Spotifystä. Näille on usein annettu tietty hertsimäärä tai nimitys. Yksi suosituimmista taajuuksista on 432Hz, joka liitetään rentoutumiseen, rauhoittumiseen, hyvään uneen, stressinlievitykseen, parantamiseen ja positiivisuuteen.

Musiikki
Musiikkia on käytetty erilaisissa loitsuissa, rituaaleissa ja pyhissä menoissa jo vuosituhansien ajan eri kulttuureissa. Sen voimalla voi ladata ja puhdistaa myös kristalleja ja muita rituaalivälineitä. Se on turvallinen tapa kaikille kristalleille ja erityisen kätevä silloin, kun kristalleja on paljon, etkä halua siirrellä niitä omilta paikoiltaan. Voit vain laittaa haluamasi musiikin soimaan huoneessa, jossa kristallit sijaitsevat. Voit valita musiikin esimerkiksi omien mieltymystesi mukaan tai ladataksesi tietynlaisen intention kristalleille: esimerkiksi rauhallinen balladi tuomaan rakkautta tai energinen ja menevä biisi tuomaan rohkeutta ja voimaa.

Laulu
Laulu toimii musiikin tavoin ja on turvallinen tapa kaikille kristalleille. Sinulla ei tarvitse olla lauluääntä tai sävelkorvaa voidaksesi puhdistaa tai ladata kristalleja laulamalla. Laulussa ei myöskään tarvitse olla sanoituksia, vaan kyse voi olla pelkästään hyräilystä tai meditatiivisesta "chanttauksesta" (chanting, veisaus) eli tietyn tavun, sanan tai äänen toistamisesta. Myös puhuminen, kuiskaaminen, huutaminen ja muut äännähdykset ja äänenpainot voivat tuoda kristalleille erilaista energiaa riippuen siitä, mitä tavoittelet.

Kristallien ja kivien käyttö arjessa ja rituaaleissa sekä meditoinnissa

Suitsuke
Suitsukkeen savua on pidetty puhdistavana ja pyhänä jo vuosituhansien ajan eri kulttuureissa. Voit jättää kristallit suitsukkeen läheisyyteen puhdistumaan tai käydä kristallit yksittäin läpi suitsukkeen savussa pyöritellen. Voit valita haluamasi tyylisen ja tuoksuisen suitsukkeen, joka sopii omiin mieltymyksiisi tai tarpeisiisi. Esimerkiksi suitsuketikkuja on helppo kantaa kädessä huoneesta toiseen tai laittaa alustalle palamaan. Erityisen puhdistavina tuoksuina pidetään esimerkiksi havupuiden tuoksuja sekä eukalyptusta ja laventelia. Suitsukkeen savu on turvallinen puhdistustapa kaikille kristalleille.

Visualisointi
Visualisointi on kaikkein yksinkertaisin tapa puhdistaa ja ladata kristalleja ja se sopiikin kaikille kristalleille. Visualisoinnilla tarkoitetaan mielikuvaharjoittelua, eli jokin asia kuvitellaan ja nähdään mielessä. Näin voidaan esimerkiksi varautua erilaisiin tilanteisiin ja harjoitella mahdollisia skenaarioita, ongelmanratkaisua ja lopputuloksia. Yksinkertaisimmillaan voit mielessäsi nähdä kristallien puhdistuvan tai latautuvan haluamallasi energialla. Voit nähdä esimerkiksi puhdistavan valkoisen valon, joka ympäröi kristallit, tai vaaleanpunaisia sydämiä sellaisten kristallien ympärillä, jotka haluat ladata rakkaudella. On omasta mielikuvituksestasi kiinni, mitkä asiat assosioit esimerkiksi puhdistamiseen. Sinulla ei myöskään tarvitse olla kristalleja mukanasi, kun visualisoit niiden puhdistamista tai lataamista. Aluksi voi kuitenkin olla helpompaa pitää niitä esillä edessäsi tai kädessäsi. Visualisointi voi olla juuri niin yksinkertaista ja nopeaa tai monimutkaista ja hidasta kuin haluat sen olevan.

Suomalainen kristallikauppa, korukauppa ja noitakauppa verkossa | WaF kauppa

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.