Juhannustaiat - noituutta ja magiaa parhaimmillaan

Juhannustaiat

Juhannuksen ja juhannustaikojen historiaa sekä yleisimmät ja tunnetuimmat juhannustaiat ja niiden eri variaatiot. Lue lisää juhannuksesta ja sen historiasta, nykyisyydestä ja viettotavoista tästä artikkelista.
 
Kukkaseppele juhannusta viettävän naisen päässä

Juhannuksen ja juhannustaikojen historiaa

Juhannusta on vietetty useissa maissa jo kauan ennen kristinuskon tuloa. Esimerkiksi Suomessa juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi Ukko-jumalan mukaan. Yhä nykyäänkin juhannusta vietetään Litha nimisenä sapattina noitien, pakanoiden ja muiden luonnonuskovien keskuudessa. Kristinuskon tulon myötä päivää alettiin kutsua juhannukseksi ja Johannes Kastajan päiväksi, mutta sen viettotavat ovat edelleen pitkälti samat siitä huolimatta.

Tästä syystä moni ei olekaan välttämättä tullut ajatelleeksi, että kaikki juhannustaiat, kumppanin ja avio-onnen ennustamiset, kokon polttamiset ja muut juhannuksen viettoon perinteiseksi katsotut asiat ovat itse asiassa noituutta ja magiaa parhaimmillaan. Juhannuksen ydintä onkin hedelmällisyyden juhlistaminen ja vahvistaminen, joten kokon ympärillä tanssiminen, laulaminen ja syöminen onkin siihen mitä parhain tapa - juhannustaioista puhumattakaan.
 
Juhannuksena poimitut kukat yöksi tyynyn alle

Yleisimpiä juhannustaikoja

Suurin osa juhannustaioista tähtää tulevan kumppanin näkemiseen tai löytämiseen sekä avio-onnen parantamiseen. Näiden lisäksi taikoja voi tehdä myös esimerkiksi hyvän onnen tai taikavoimien saamiseksi, aarteen löytämiseksi tai sairauksista parantumiseksi. Taikojen yksityiskohdat ja yleisyys vaihtelevat esimerkiksi paikkakunnan ja suvun perinteiden mukaan. Suomen lisäksi myös eri maissa on tehty ja tehdään yhä erilaisia juhannustaikoja.
 
Suurin osa taioista pyrittiin myös tekemään alasti. Siinä missä alastomuus kuvataan syntiseksi, epäpuhtaaksi, häpeälliseksi ja pahaksi asiaksi kristinuskossa, on se noituudessa ja luonnonuskonnoissa täysin päinvastoin. Alastomuus on puhtain ja viattomin ihmisen olomuoto, jolloin ihminen on jumaluuksien, henkien, elementtien, luonnon ja kaiken muunkin keskellä täysin omana aitona rehellisenä itsenään ja näin yhtä koko kaikkeuden kanssa.

 Juhannus, juhannustaiat, kesäpäivänseisaus, Johannes Kastaja

Taiat puolison löytämiseen

* Kukkien poiminta tyynyn alle
- Yleisimmin 7, 9 tai 11 eri kukkalajia. Kukat tulee poimia kaikessa hiljaisuudessa ja mahdollista tulevaa kumppania mielessään kuvitellen ja viedä kukat heti tyynyn alle. Poiminta tulisi mahdollisuuksien mukaan tehdä alasti. Vasta tämän jälkeen saa puhua. Tulevana yönä unessa näkee tulevan puolisonsa.
 
* Kaivoon, lampeen tai lähteeseen katsominen
- Ennen esimerkiksi kaivoon kurkistamista voi uskomuksista riippuen olla tarpeen kiertää kaivo myötä- tai vastapäivään useampi kerta, mielellään alasti. Veden heijastuksessa näkee tulevan puolisonsa.
 
* Sukka väärinpäin jalassa
- Kun nukkuu vasemman jalan sukka väärin päin jalassa juhannusyönä, näkee unessa tulevan puolisonsa.
 
* Kaksi peiliä vastakkain
- Kaksi peiliä laitetaan vastakkain ja toiseen niistä kurkistetaan, jotta nähdään tuleva puoliso.
 
* Pellon kiertäminen alasti
- Uskomuksista riippuen pellon muoto ja kiertomäärä vaihtelee. Yleisimmin puhutaan kolmikulmaisen pellon ympäri kiertämisestä kolmeen kertaan, jolloin viimeisellä kerralla tuleva puoliso tulee vastaan.
 
* Ojissa juokseminen alasti
- Juhannusyönä saunasta tultuaan tulee juosta alasti ojia pitkin, kunnes yhdennäksessä ojassa tulee tuleva puoliso vastaan.
 
* Käen kukkuminen
- Jos käki ei kuku lainkaan, tuleva puoliso tulee luokse jo samana vuonna. Muussa tapauksessa kukkumisten määrä kertoo, montako vuotta pitää vielä odottaa puolison löytääkseen. 
 
* Halkopinoon kävely takaperin
- Saunomisen yhteydessä kun kävelee takaperin puupinoa kohti, voi selvittää, millaisen puolison tai rakastajan saa. Jos takapuoli osuu halkaistuun halkoon, on tuleva rakastaja varattu tai leski ja jos halko on kokonainen, saa tulevan puolison täysin omaksi.
 
* Kyykäärmeen kohtaaminen
- Jos juhannusyönä kohtaa kyykäärmeen, tuleva puoliso löytyy siitä suunnasta, mihin käärme pakenee.
 
* Saunan kiertäminen alasti
- Sauna kierretään juhannuksena tasan keskiyöllä ensin kolmesti ympäri, jonka jälkeen kurkistetaan uskomuksista riippuen joko saunan ovesta tai kiukaan luukusta sisään tai katsotaan lähteeseen. Tulevalle puolisolle tulee myös hankkia jokin pieni lahja pahan onnen välttämiseksi.
 
* Saunavihdan heittäminen katolle
- Saunavihta heitetään saunomisen jälkeen saunan katolle. Mihin suuntaan vihdan puinen osa osoittaa, sieltä suunnasta tulee tuleva puolisokin.
 
* Juhannuskokon savun suunta
- Se, keneen päin juhannuskokon savu suuntautuu, löytää pian tulevan puolisonsa.
 
* Juhannuskokkoon hiekkaa
- Kun kokkoon heittää hiekkaa, voi kokossa nähdä tulevan puolisonsa.
 
* Makuuhuoneen lattian lakaisu
- Kun makuuhuoneen lattian lakaisee puhtaaksi alastomana, vain punainen rihma vyötäröllään, voi nähdä tulevan puolisonsa haamun.
 
* Kivellä istuminen alasti
- Kivelle tulisi istua alasti vain olkiside vyötäröllään. Kiven tulisi olla veden keskellä, esimerkiksi joessa, koskessa tai lähteessä ja kiven tulisi olla mahdollisimman iso. Siinä istuessa voi juhannusyönä nähdä tulevan puolisonsa.
 
* Vihta tyynyn alle
- Kun laittaa sitomattoman saunavihdan tyynynsä alle juhannusyöksi, voi tulevana yönä nähdä unessaan, kuinka tuleva puoliso tulee sitomaan vihtakimpun kiinni.
 
Juhannustaiat ja -leikit naisille, miehille, sinkuille, varatuille

Taiat hyvään naimaonneen ja lemmen nostatukseen

* Juhannuskokon yli hyppääminen
- Erityisesti naisten uskottiin kasvattavan hedelmällisyyttään ja naimaonneaan, mikäli he onnistuivat hyppäämään palavan kokon tai sen hiilloksien yli.
 
* Viinaa veteen
- Mikäli juhannuskokko on rakennettu esimerkiksi meren rantaan, sen heijastuksen voi nähdä veden pinnasta. Kun tähän peilikuvan päälle kaataa viinaa tai muuta vettä väkevämpää ja sen jälkeen kala pomppaa esiin samasta kohdasta, tietää se intohimoista avioliittoa.
 
* Alasti pellolla pyöriminen
- Erityisesti aamukasteen täyttämällä pellolla alasti kieriminen ja juokseminen tietää hyvää naimaonnea. Mikäli lähistöllä on taloja, jossa asuu potentiaalisia puolisoehdokkaita, uskotaan heidän rakastuvan niihin, jotka pellolla pyörivät.
 
Juhannustaiat mökille, kotiin ja kaupunkiin

Taiat taikavoimien, hyvän tuurin, aarteen tai muiden asioiden saamiseen

* Saniaisten poimiminen
- On uskottu, että saniainen kukkii vain juhannusyönä. Mikäli siis törmää saniaisen kukkaan ja poimii sen, se antaa poimijalleen taikavoimia.
 
* Virvatulen löytäminen
- Jos näkee virvatulen metsässä juhannusyönä, sen alta löytyy aarre.
 
* Parantavat yrtit
- Uskotaan, että juhannuksena kerätyt luonnon yrtit ovat tavallista voimakkaampia ja tehokkaampia ja niillä pystyy parantamaan niin ihmisten kuin eläintenkin vaivoja.
 
* Juhannuskokko parantaa ja puhdistaa
- Kun kokkoa polttaa juhannusaattoa edeltävänä yönä ja hyppää sen yli kolmesti, puhdistuu synneistä ja sairauksista.
 
Juhannuskokko, juhannuksen vietto mökillä, kaupungissa, kotona
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.