Eteeriset öljyt ja suitsukkeet hyttysten ja muiden hyönteisten karkotukseen

Tiesitkö, että hyttysiä ja muita hyönteisiä voi torjua myös eteeristen öljyjen ja suitsukkeiden avulla? Ne ovat myös turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä valintoja vahvojen myrkkyjen tai kaasujen sijaan. Tästä artikkelista löydät vinkit, miten pidät hyttyset ja ötökät poissa niin kotona kuin mökilläkin!

Hyttysten karkotus luonnollisilla menetelmillä kotikonstein

SUITSUKKEET

Olet varmasti joskus kokeillut hyttyssavuna tunnettua spiraalin muotoista vihreää suitsuketta, joka savuttaa sen verran, että hyttyset pysyvät loitolla. Tämä toimii täysin samalla periaatteella kuin muutkin suitsukkeet! Voit siis kokeilla eri muotoisia ja tuoksuisia suitsukkeita erilaisissa suitsuketelineissä.

Esimerkiksi kartion muotoiset suitsukkeet on hyvä polttaa telineessä tai lyhdyssä, jossa savu pääsee kohoamaan suoraan ylöspäin tai jopa useammasta eri suunnasta. Tämä paitsi näyttää upealta, saa myös aikaan sen verran paljon savua, että sillä karkottaa hyttyset esimerkiksi mökin terassilta. Yksittäisiä suitsuketikkuja voi polttaa useamman kerrallaan saadakseen tehokkaamman vaikutuksen. Muussa tapauksessa jo yksi tikku voi toimia erityisesti pienissä tiloissa, kuten parvekkeella, hyvinkin tehokkaasti.

Suitsukkeet ja tuoksut hyttyssavuina ja hyttyskarkotteina

ETEERISET ÖLJYT

Eteeriset öljyt taas ovat hyvin monikäyttöisiä ja yhden tuoksun sijaan niistä voi halutessaan koostaa myös useita erilaisia tuoksusekoituksia. Eteerisiä öljyjä käyttäessä täytyy kuitenkin muistaa turvallisuus, allergiat ja yliherkkyydet.

Sekoitukset tulee aina olla laimennettuja, eli raakaa eteeristä öljyä ei tule koskaan lisätä varsinkaan suoraan iholle. Tämä voi aiheuttaa kutinaa, punoitusta ja jopa palovammoja. Eteeriset öljyt ovat vahvoja, joten jo parikin tippaa voi riittää esimerkiksi pieneen iholle käytettävään roll-on pulloon.

Pohjaöljynä voi käyttää iholle sopivia ja kosteuttavia öljyjä, kuten mantelia, jojobaa, avokadoa, kookosta, oliivia, viinirypäleensiementä tai risiiniöljyä.

Kotitekoinen kosmetiikka eteerisillä öljyillä

Nestemäisiin spray pulloon käytettäviin sekoituksiin voi riittää pohjaksi pelkkä vesi, kunhan pulloa muistaa ravistaa aina ennen käyttöä. Öljy ja vesi eivät sekoitu keskenään, mutta spray suihkepäästä ne tulevat hyvin ulos varsinkin ravistelun jälkeen. Eteerinen öljy sekoittuu joukkoon kuitenkin paremmin, mikäli veden joukkoon lisää myös esimerkiksi tiskiainetta tai suihkugeeliä.

Sen sijaan pipettipulloon tai tavalliseen korkkipulloon ei vesipohjaisia sekoituksia kannata tehdä, sillä ne eivät tällöin sekoitu ja toimi yhtä tehokkaasti. Käytä tällaisissa pulloissa veden sijaan pohjatuotteena jotakin aiemmin mainituista öljyistä.

Diffuuseria käyttäessä pelkkä vesi ja eteerinen öljy ovat kuitenkin riittäviä. Kotitekoista siivousainetta tehdessään yksinkertaisimmillaan riittää vesi, yleispesuaine, etikka ja eteerinen öljy.

Aromadiffuuseri ja eteeriset öljyt saa kodin tuoksumaan hyvältä

Käytä diffuuseria tai huonetuoksua alueella, josta haluat karkottaa hyttysiä tai muita hyönteisiä. Esimerkiksi kuisti, piha, parveke, terassi ja niin edelleen. Mikäli valmistat eteeristä öljyä sisältävää siivousainetta, voit siivota sillä esimerkiksi pihakalusteet tai terassilaudoituksen.

Spray pullossa olevaa suihketta voi suihkia tarpeen mukaan niin iholle kuin suoraan ilmaan tai muille pinnoille. Roll-on pullosta tuotetta saa levitettyä suoraan iholle ja muille pinnoille. Vielä pitkäkestoisemman vaikutuksen saa, jos käyttää ihoteippiä tai kangaslaastaria, johon suihkii eteeristä öljyä. Teipin tai laastarin voi liimata paitsi iholle, myös esimerkiksi pihakalusteisiin kiinni.

Eteeristen öljyjen käyttötapoja

♥ siivousaineiden joukossa

♥ spray pullossa huonetuoksuna

♥ roll-on pullossa suoraan iholle

♥ ihoteippinä/kangaslaastarina

♥ huonetuoksuna pullon ja puutikkujen kanssa

♥ huonetuoksuna diffuuserissa

DIY kosmetiikka ja siivousaineet eteerisistä öljyistä

TUOKSUT

Millaisia tuoksuja sitten kannattaisi valita hyönteiskarkotteeksi?

Hyväksi havaittuja, hyönteisten inhoamia tuoksuja ovat erityisesti sitrustuoksut ja muut raikkaat ja vahvat tuoksut. Näistä voi siis luoda useita erilaisia tuoksusekoituksia ja kokeilla myös muita tuoksuja yhdessä näiden tuoksujen kanssa. Tuoksuilla on myös positiivisia hyötyjä ihmisille, kuten laventelin rentouttava ja rauhoittava vaikutus tai piparmintun ja sitrustuoksujen piristävä ja energisoiva vaikutus.

Hyönteisten karkotukseen sopivat tuoksut

laventeli piparminttu eukalyptus  teepuu  timjami  sitruuna  sitruunaruoho  sitronella  mänty  setripuu ♥ basilika  vetiver  kaneli

Tuoksulyhty, tuoksuvaha ja tuoksukynttilät kotiin ja mökille

MUITA TAPOJA TORJUA HYÖNTEISIÄ

Tuoksukynttilät sekä tuoksuvahat voivat myös toimia, vaikka niiden tuoksu ei usein olekaan yhtä voimakas suitsukkeisiin ja eteerisiin öljyihin verrattuna. Näiden lisäksi voi kokeilla myös askarrella erilaisia karkottimia. Myös tuoreet yrtit itsessään toimivat karkottajina. Mikäli olet siis innokas viherpeukalo, yrttien kasvattaminen kannattaa ja ne vievät vähän tilaa esimerkiksi parvekkeella tai ikkunalaudallakin kasvatettuna. Tuoreita yrttejä voi myös ostaa valmiina ruokakaupan vihannesosastolta ja istuttaa omaan purkkiin ja multaan, jotta niistä riittää iloa pidemmäksikin aikaa.

Satya laventeli suitsuketikut - hyttysten karkotus luonnollisesti ♥ Sitruuna eteerinen öljy - eteeriset öljyt DIY kosmetiikassa ♥ Ruusukvartsi kristalli tuoksukynttilä - kodin tuoksut ja koristeet ♥ Värikkäät spray-pullot DIY kosmetiikkaan, hajuvesiin, kasvovesiin    
Kurkkaa valikoimamme suitsukkeista, eteerisistä öljyistä, tuoksukynttilöistä, tuoksuvahoista, pulloista sekä yrteistä!
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.