BELTANE
vuosittain 1. toukokuuta
Beltanen taustoja
Beltane tunnetaan myös nimillä Beltaine, Beltan, Bealtane, Vapunpäivä, vappu, helavalkeat, helajuhla, toukovalkeat ja toukojuhla.
Se on Samhainin jälkeen Vuodenpyörän tärkein sapatti ja myös silloin elävien ja kuolleiden maailmojen välinen raja on ohuimmillaan, kuten Samhainina.
Beltane juhlistaa hedelmällisyyttä ja se on hyvin suosittua aikaa mennä naimisiin erityisesti wiccojen, mutta myös muiden luonnonuskovaisten ja noitien keskuudessa.
Suomessa toukojuhlien järjestäminen on edelleen voimissaan joillain paikkakunnilla. Alun perin juhlan tarkoituksena oli polttaa helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi. Lisäksi karja päästettiin ensimmäistä kertaa laitumelle talven jälkeen ja myös ne paimennettiin tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi.
Nykyään tämän päivän juhlinta tunnetaan erityisesti vapun vietosta, joka on ilon, tanssin, laulun, syömisen ja juomisen aikaa.
Beltanen viettotapoja
Ruoka ja juoma
sima, maito, hunaja, raparperi, mansikka, perunat, halloumi, juurekset, hillot, keksit, kakut, piirakat, salaatit, muhennokset, grilliruoka
Tuoksut
rosmariini, minttu, laventeli, vanilja, jasmiini, ruusu, sitruuna, kukkaistuoksut
Värit
keltainen, oranssi, valkoinen, beige, ruskea, vihreä
Kristallit
sitriini, karneoli, ruusukvartsi, vihreä aventuriini, jade, tiikerinsilmä, malakiitti, sammalakaatti
Teemat ja symbolit
hedelmällisyys, puhdistaminen, suojelu, ennustaminen, tuli, kokko, kukat, kukkaseppeleet, keijut, metsän henget, perhoset, mehiläiset, siemenet
Aktiviteetit
tanssiminen, laulaminen, kokon sytyttäminen, leipominen, juhliminen, kukkaseppeleiden teko, manifestointi, kukkien istutus, mökkeily, metsässä vaellus ja leiriytyminen