Opaali

OPAALI

Horoskooppi: rapu
Chakra: kaikki, erityisesti kruunu
 
Metafyysiset ominaisuudet
Opaali on hyvin korkeavärähteinen valon ja puhtauden kristalli. Sen uskotaan houkuttavan vaurautta ja menestystä sekä suojelevan pahalta. Se on myös toivon, totuuden ja onnen kristalli, jota on arvostettu vuosituhansien ajan useissa eri kulttuureissa. Osa uskoo myös, että sen avulla voi olla yhteydessä henkioppaisiin ja muihin korkeavärähteisiin olentoihin. Sitä pidetään erityisen tehokkaana henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin parantajana sekä lokakuussa syntyneiden syntymäkivenä. Lisäksi se tunnetaan myös 14. häävuosipäivän korukivenä.
 
Geologiset ominaisuudet
Opaalit ovat piimineraaleja, jotka sisältävät kidevettä. Jalokivilaatuisten opaalien säihkyvät värit syntyvät säännöllisesti järjestyneistä piioksidipalloista opaalissa. Australian opaalit ovat sedimentissä eli kerrostuvassa maa-aineksessa muodostuneita opaaleja, jotka sisältävät vain vähän vettä. Etiopian opaalit taas ovat vulkaanisissa olosuhteissa muodostuneita ja sisältävät enemmän vettä. Osa opaaleista loistaa sinisenä ultraviolettivalossa ja vihreänä vielä tämän valon jälkeenkin pimeydessä. Tämä on tavallista Australian opaaleilla ja osalla Yhdysvalloista peräisin olevilla opaaleilla. Sen sijaan Etiopian opaaleilla näin ei tapahdu käytännössä koskaan.
 
Opaalit jaotellaan usein tavallisiin opaaleihin (common opal) sekä voimakkaasti sateenkaaren väreissä säihkyviin jalokivilaatuisiin opaaleihin (precious opal). Tällaisiin opaaleihin kuuluu esimerkiksi Etiopian welo-opaali, tuliopaali sekä Australian lohkareopaali ja valkoinen sekä musta opaali. Jalokiviluokituksesta huolimatta edullisimpia opaaleja voi saada jo parilla eurolla, kun taas parhaimmat yksilöt voivat maksaa useita tuhansia. Lähes kaikki maailman opaaleista saadaan Australiasta, ja nämä ovat kestävämpiä ja kalliimpia esimerkiksi Etiopian opaaleihin verrattuna. Näiden maiden lisäksi myös esimerkiksi Meksikosta, Yhdysvalloista ja Brasiliasta löydetään opaaleja. Opaalin kovuus on 5.5-6 Mohsin kovuusasteikolla.
 
Hoito-ohjeet
Opaalit eivät kestä naarmutusta, nopeita lämpötilan vaihteluita, liian kylmää tai kuumaa ilmaa eikä kuivuutta tai kemikaaleja, kuten hajuvesiä tai saippuoita. Erityisesti Suomen kuiva ilma voi monesti olla opaalille kova paikka ja kuivumaan päässyt opaali voi jopa haljeta. Opaalille paras säilytystapa on valolta suojattuna kosteassa laatikossa tai pussissa, opaalin voi säilyttää myös kokonaan veteen upotettuna. Pitkään vedelle altistuneena opaali voi kuitenkin muuttaa väriään keltaisen tai ruskean sävyiseksi ja menettää sateenkaaren värinsä. Tällöin opaalin on annettava kuivua luonnollisesti itsestään ilman esimerkiksi suoraa auringonvaloa tai hiustenkuivaajan kuumuutta. Vaalea sävy ja värit palautuvat vähitellen opaalin kuivuessa.
 
Avainsanat: opaali, welo-opaali, keräily, harvinaisuus, jalokivi, korukivi, kristalli, voimakivi, energiakivi
Takaisin blogiin